Гідравлічний привід (гідропривід) - сукупність пристроїв, призначених для приведення в рух машин і механізмів за допомогою гідравлічної енергії

Гідропривід являє собою свого роду «гідравлічну вставку» між приводним двигуном і навантаженням (машиною або механізмом) і виконує ті ж функції, що і механічна передача.

Основне призначення гідроприводу, як і механічної передачі, - перетворення механічної характеристики приводного двигуна відповідно до вимог навантаження (перетворення виду руху вихідної ланки двигуна, його параметрів, а також регулювання, захист від перевантажень та ін.).

Найважливіші характеристики гідроприводів:

  •  Передача великих сил (крутних моментів) при відносно невеликих габаритних розмірах.
  •  Робота на повну потужність, можлива відразу після запуску.
  •  Безступінчате настройка в системах без зворотного зв'язку або зі зворотним зв'язком, легко досягається регулювання: швидкості, крутного моменту, сили.
  • Простота захисту від перевантаження.
  • Широкий діапазон регулювання: можливість контрольованих рухів з великою або гранично малою швидкістю.
  • Можливість акумулювання енергії.
  • Просте централізоване управління.
  • Можливість децентралізованого перетворення гідравлічної енергії в механічну.

Зараз важко назвати область техніки, де б не використовувався гідропривід. Ефективність, великі технічні можливості роблять його майже універсальним засобом при механізації та автоматизації різних технологічних процесів. Зокрема, у гірничій промисловості він використовується в кріпленні підземних гірничих виробок: в очисних вибоях застосовуються індивідуальні гідравлічні стійки і гідравлічні комплекси, виконують основні та допоміжні операції по пересувці як самих крепей, так і іншого механічного обладнання в лаві; широко застосовуються кріплення сполучення гірничих виробок. Практично всі комбайни для ведення очисних і нарізних робіт, проведення підготовчих виробок мають гідроприводу подачі виконавчого органу на забій і механізмів для виконання різних допоміжних операцій. Гідропривід є невід'ємним елементом бурових установок. Більшість приводів шахтних конвеєрів забезпечено гідродинамічними муфтами.

Метою курсу є вивчення конструкцій та принципу роботи та методів розрахунку гідроприводів гірничих машин і механізованих комплексів для ведення гірничих робіт.