Геодезія – наука, що вивчає фігуру і розміри Землі, її внутрішнє гравітаційне поле, розміщення об'єктів земної поверхні, форми її рельєфу. Це наука, що займається вимірюваннями в натурі, необхідними для розв’язування різноманітних виробничо-технічних завдань народного господарства та оборони країни.

Інженерна геодезія – призначена розв’язувати геодезичні задачі, пов’язані з побудовою опорної геодезичної основи для виконання знімальних і розмічувальних робіт; складання великомасштабних планів і профілів для проектування об’єктів; проведення геодезичних робіт у процесі вишукувань, проектуванні, будівництві експлуатації будівель і інженерних споруд; дослідження їх деформацій у процесі будівництва та експлуатації.

В інженерній геодезії використовуються методи вимірювань і математичної обробки результатів, а також прилади, які застосовуються в геодезії для створення геодезичної основи та побудови топографчних планів і карт. Однак для розв’язування особливих завдань в будівельно-монтажних роботах, для спостереження за деформаціями, вивірення будівельних конструкцій, інженерних споруд і установки технологічного обладнання застосовуються спеціальні високоточні методи.