Сучасна інженерна геодезія – багатогранна наука, яка вирішує складні наукові й практичні завдання. Вона вивчає методи геодезичного забезпечення при будівництві та експлуатації різноманітних об’єктів, а також при вивченні, освоєнні й охороні природних ресурсів. 

Незважаючи на багатогранність об’єктів, при їх проектуванні й будівництві необхідно розв’язати загально прийняті інженерно-геодезичні завдання, а саме одержати вихідні дані при розробленні проектів будівництва інженерних споруд (геодезичні мережі); визначити на місцевості положення контурів об’єкта відповідно до проекту (розмічувальні роботи); забезпечити в процесі будівництва геометричні форми і параметри елементів об’єкта відповідно до проекту (винесення проекту в натуру); визначити відхилення геометричних елементів і розмірів зведеного об’єкта від проектних (встановлення і вивірення); вивчити деформацію земної поверхні під спорудами, самої споруди або її частин під дією природних, техногенних факторів та людської діяльності (спостереження деформацій).

Розв’язування цих завдань зв’язано із забезпеченням і покращенням якості будівництва промислових і житлових комплексів, доріг, ліній електропередач і зв’язку, об’єктів агровиробничого комплексу, гірничого виробництва та інших об’єктів народного господарства.

В умовах, коли зростання обсягів будівництва визначає освоєння нових територій і районів розміщення об’єктів, широке освоєння під-земного простору міст і промислових підприємств, що являють собою в геометричному відношенні дуже складний комплекс, роль інженерної геодезії в будівництві різко зростає.