Цивілізаційні процеси в українському суспільстві - базовий курс для студентів усіх спеціальностей. Викладається на першому курсі протягом однієї чверті. 

Мета дисципіни  надати студентам уявлення про цивілізаційний підхід до історії людства та сьогодення, основні складові цивілізаційної приналежності країн та народів, сформувати навички класифікації та типології суспільств за цивілізаційними ознаками.

 У межах курсу основна увага приділена вивченню головних проблем, що торкаються цивілізаційного протистояння, зіткнення цивілізацій унаслідок перетворення біполярного світу на однополюсний і згодом на багатополюсний, а також питанням цивілізаційної самоідентифікації.

 Особливий акцент зроблено на розвиток протоцивілізацій та цивілізацій, які існували на території сучасної України, з античних часів до виникнення Київської Русі, її трансформації у складі Литовсько-Польської держави та Речі Посполитої, створення козацької цивілізації, функціонування українських земель у складі Російської імперії, Австро-Угорщини, Радянського Союзу та виникнення української цивілізації доби незалежності.