Предметом наукового курсу є вивчення закономірностей та механізмів взаємодії людини з її соціальним і природним оточенням в умовах певної культурної системи.


Соціальна антропологія – область гуманітарно-наукового пізнання, яка досліджує  зв'язок людини, як біосоціальої істоти зі сферами її оточення.

Соціальна антропологія  відносно новий напрямок дослідження, який сформувався на основі  різних наукових даних, в тому числі етнографії та етнічної антропології. Вона вивчає питання взаємодії людини з культурою, в межах якої вона живе і діє. Людина через призму даних студій розглядається, як природна істота, яка формується, як особистість в конкретному соціальному середовищі в певний історичний відрізок часу. 

Набутті знання допомогають аналізувати суспільство, як складну соціокультурну систему. Виходячи із постулату про те, що культура є позитивним досвідом організації і  співіснування великої кількості людей, об'єктом соціальної антропології є людина у процесі її життєдіяльності і взаємодії з іншими людьми та соціальними групами. Дисциплінадосліджує природнє і штучне в оточенні людини. Для цього використовується ціннісний підхід, різноманітні методи та методології базових наук: в т.ч. історії, соціології, філософії, психології.

Курс містить дві складові:

– основні антропосоціологічні концепції, методологічні проблеми соціокультурних досліджень;

– набуття навиків використання та аналізу інформації для взаємодії з оточуючим середовищем;