Навчальна дисципліна «Сучасні економічні теорії» знайомить слухачів з найбільш значимими досягненнями фундаментальної економічної науки кінця ХХ-початку ХХІ ст. Вона зосереджена на вивченні особливостей методології сучасних економічних досліджень та з’ясуванні того, як сьогодні теоретики вирішують основні соціально-економічні проблеми суспільства.  

Актуальність даної дисципліни зумовлена тим, що на сучасному етапі економічна наука переживає певну кризу, яка знаходить свій прояв у відсутності єдиної методологічної бази для здійснення теоретичних досліджень. Серед науковців активно ведуться дискусії про правомірність використання в економічній теорії тих чи інших методів та достовірність її висновків, про співвідношення теорії і практики. У зв’язку з цим важливого значення набуває розуміння тенденцій розвитку сучасної економічної науки та її досягнень, а, отже, удосконалення знань студентів у сфері методології економічної науки, поглибленому вивченні та творчому осмисленні основних її напрямків розвитку, систематизації знань про уявлення представників основних шкіл і течій щодо сутності і механізмів функціонування господарських систем стає важливою складовою гуманітарної освіти.

Мета навчальної дисципліни полягає у засвоєнні категоріально-понятійного апарату сучасної економічної науки, поглибленому вивченні та творчому осмисленні теоретичних досягнень основних напрямків економічної теорії ХХ-ХХІ ст., оволодінні основними методологічними підходами піонерних економічних досліджень, що у силу своєї міждисциплінарної спрямованості дозволяють отримувати знання про механізм функціонування економічної й політичної сфер життєдіяльності суспільства.

 Завдання курсу:

  • засвоєння категоріально-понятійного апарату, запропонованого різними школами економічної науки, розуміння їх домінуючих ідей та концепцій;
  •  опанування теоретико-методологічним інструментарієм сучасної економічної науки;
  •  отримання навичків проведення самостійних наукових досліджень, аналізу економічних ситуацій з позицій сучасних економічних концепцій та виокремлення взаємозв’язків економічної політики із домінуючими теоретичними поглядами.