Дисципліна викладається для студентів бакалаврів, що мають базові знання за профілем спеціальності. Основними завданнями вивчення дисципліни “Біохімія” є забезпечення систематичного вивчення хімічного складу, структурної організації і властивостей біоорганічних сполук - складових компонентів клітин, тканин та органів оганізму людини і тварин. Біохімія досліджує фізико-хімічні властивості і роль біологічних речовин живих організмів на молекулярному рівні, у реалізації біологічних процесів, функцій. Опанування теоретичних і практичних основ будови та властивостей біологічних речовин дозволить встановлювати взаємозв’язки між особливостями їх структури, властивостями та характером перебігу біохімічних реакцій за їх участю.  

 

У результаті вивчення дисципліни фахівець повинен знати:

- структуру біоорганічних сполук та функції, які вони виконують в організмі;

- принципи класифікації, номенклатури та ізомерії;

- реакційну здатність основних класів біомолекул, що забезпечує їх функціональні властивості та метаболічні перетворення в організмі;

- значення біохімічних процесів обміну речовин та його регуляції в забезпеченні функціонування органів, систем та цілісного організму.

Підготовлений фахівець повинен  вміти:

- аналізувати відповідність структури біоорганічних сполук фізіологічним функціям, які вони виконують в організмі;

- класифікувати органічні сполуки за будовою вуглецевого скелету та за природою функціональних груп;

- аналізувати реакційну здатність вуглеводів, ліпідів, амінокислот, що забезпечує їх функціональні властивості та метаболічні перетворення в організмі;

- інтерпретувати особливості будови та перетворень в організмі біоорганічних сполук - встановлювати закономірності біохімічних перетворень в організмі.