Мета викладання дисципліни: вивчення питань сучасної теорії, технології та організації пасажирського транспорту в умовах міських, приміських, міжміських та міжнародних перевезень.

 Завдання викладання дисципліни: cформувати у студентів навички у проведенні розрахунків, необхідних при обгрунтуванні технологічної та економічної ефективністі заходів, щодо удосконалення функціонування пасажирського транспортного комплексу.

 Перелік знань та умінь після викладання дисципліни.

 Знання: види пасажирського транспорту та перевезень; види автотранспортних підприємств та їх організаційна структура; методи виявлення обсягу перевезень пасажирів, планування та організація руху автобусів у місті та у приміському сполученнях; методи розрахунків необхідного числа автобусів для перевезень, розподіл рухомого складу по маршрутах; методи організації праці водіїв, працівників служби експлуатації автотранспортного підприємства; завдання диспетчеризації та методи диспетчерського керівництва рухом.

 Уміння: обробляти дані дослідження пасажиропотоків і застосовувати їх при розробці технологічних схем організації перевезень; обирати тип рухомого складу, проводити розрахунки та аналіз техніко-експлуатаційних і економічних показників роботи автобусів, розробляти розклади руху, графіки випуску автобусів на маршрути та роботи водіїв і кондукторів.

 Суть дисципліни: Якісна організація міських пасажирських перевезень є одним з головних завдань, розв'язання якої забезпечує життєдіяльність сучасних міст. Рівень розвитку міського транспорту в містах України відстає від потреб населення. Особливо гостро транспортні проблеми проявляються у великих містах та містах-мегаполісах. На жаль практичні питання організації перевезень міського пасажирського транспорту, як правило, відстають від сучасних вимог. Суть дисципліни полягає в опануванні студентами теоретичних знань та практичних умінь, які дозволять в сучасних умовах суттєво підвищити ефективність функціонування пасажирського транспортного комплексу та якість перевезення пасажирів.