Мета викладання дисципліни: формування у студентів уявлення про автомобільні дороги, їх устрій, будівництво, обслуговування та значення для країни.

Завдання викладання дисципліни: сформувати у студентів цілісне розуміння автомобільної дороги, як лінійної інженерної споруди, що будується за новітніми технологіями і є запорукою якісних автомобільних перевезень.

Перелік знань та умінь після викладання дисципліни.

 Знання: класифікація, транспортно-експлуатаційні показники та елементи автомобільних доріг; дорожньо-будівельні матеріали; конструкції дорожнього одягу, взаємодія дороги та рухомого складу, забезпечення безпеки на дорогах.

 Суть дисципліни: Зростання автомобільних перевезень, їх вартість, умови організації перевезень та забезпечення безпеки руху значною мірою залежать від розвитку і стану дорожньої мережі. При русі по поганій дорозі зменшується швидкість, збільшується витрата палива, зростає вартість перевезень, крім того, зростає кількість дорожньо-транспортних пригод, посилюється знос автомобіля, що приводить до збільшення витрат і простоїв в ремонті. На добре спроектованій і правильно побудованій дорозі з твердим і рівним покриттям автомобіль може розвивати потрібну швидкість і перевозити вантаж, що відповідає його максимальної вантажопідйомності. Суть дисципліни полягає в опануванні студентами теоретичних знань та практичних умінь, які дозволять в сучасних умовах організувати ефективне перевезення з урахуванням стану та властивостей вітчизняних автомобільних шляхів.