Мета: Дисципліна присвячена вивченню методів побудови систем, основаних на знаннях, алгоритмів та механізмів добування, обробки та використання знань при прийнятті рішень, використанню нечіткої та неповної інформації, оптимізації побудови висновку в просторі рішень виходячи з критеріїв роботи системи.

Зміст: В теоретичному модулі викладено термінологію сучасних інтелектуальних систем, їх класифікацію, методи побудови, оцінки та узгодження. Розглянуто найпоширеніші моделі представлення знань, їх особливості та застосування. Викладено основні підходи аналізу та структурування інформації: блочно-ієрархічний, об’єктний, структурний та об’єктно-структурний.

На практиці сформовано та закріплено навички: використання нечітких моделей висновку Сугено та Мамдані, інтерполяції чітких функцій та залежностей нечіткими множинами, структурування та формалізації знань, побудови дерев рішень, використання оболонок експертних систем, навчання та моделювання роботи нейронних мереж, а також створення прототипів інтелектуальних систем основних чотирьох типів: експертних систем, систем підтримки прийняття рішень, систем навчання та ігрових систем.