Мета викладання дисципліни: дати студентам учіння про опанування навиків вирішення практичних задач з експертного розслідування ДТП; про дослідження причин та встановлення факторів, що спричинили виникнення та розвиток аварії.

 Завдання викладання дисципліни: ознайомлення студентів з законодавчими положеннями, що регламентують діяльність судових експертів-автотехніків, їх компетенцію, права і обов'язки, функції осіб, які проводять службове розслідування випадків в автотранспортних підприємствах, методикою експертного аналізу основних видів ДТП, а також сформулювати вміння та навики перелічені нижче.

 Перелік знань, вмінь, навичок після викладання дисципліни:

 Знання – з юриспруденції; криміналістики; медицини; психофізіології; конструкції, теорії і розрахунку транспортних засобів, технології їх виготовлення, обслуговування і ремонту; проектування, будівництва і експлуатації доріг; організації і безпеки дорожнього руху.

 Уміння – використовуючи правила дорожнього руху, нормативні документи, державні стандарти, державні будівельні норми, проводити розслідування причин скоєння ДТП з метою поліпшення безпеки дорожнього руху; в процесі обстеження ділянок автомобільних доріг загального користування та вулиць населених пунктів, формувати заходи, щодо підвищення безпеки дорожнього руху та ліквідації міст концентрації ДТП.

 Суть дисципліни: під час навчання дисципліни вивчаються такі питання: розрахунки руху автомобіля; методика аналізу наїзду автомобіля на пішохода, велосипедиста або мотоцикліста; методика аналізу маневру автомобіля; методика аналізу наїзду на нерухому перешкоду і зіткнення автомобілів.