Мета викладання дисципліни: формування системних знань і практичних умінь з транспортного планування міст, вивчення питань сучасної теорії планування транспортних магістралей у містах з урахуванням перспективних значень інтенсивності руху транспорту та розвитку міст, раціональної організації взаємодії різних видів міського пасажирського транспорту.

 Завдання викладання дисципліни: опанування студентами принципів і методів раціонального планування та реконструкції транспортних мереж міст, що забезпечують підвищення ефективності вантажних та пасажирських перевезень, безпеки руху в умовах сучасних міст.

 Перелік знань та умінь після викладання дисципліни.

 Знання: місто і транспорт в процесі їх взаємного розвитку; система містобудівної документації; міські планувальні структури; функціональне зонування міста; рухливість міського населення; класифікація міських шляхів сполучення; поперечні профілі міських доріг і вулиць; перехрещення міських вулиць на одному рівні; обладнання автомобільних стоянок у містах; інженерне обладнання центральних магістралей та місцевих вулиць.

 Уміння: прогнозувати інтенсивності руху автомобілів, застосовуючи сучасні методи прогнозування; визначати характеристики вулично-дорожньої мережі міста; аналізувати склад транспортного потоку; визначати пропускну здатність вуличних перехрещень та міських доріг і вулиць з рухом, що регулюється, або не регулюється

 Суть дисципліни: В сучасних умовах організація транспортного руху в містах має важливе значення у розвитку та функціонуванні будь-якого великого міста. Основними завданнями організації руху транспорту є мінімальні витрати на переміщення, високий рівень комфорту, мінімально можливий рівень забруднення та шкоди навколишньому середовищу, а також максимальний рівень безпеки для учасників руху. Одним з методів організації руху транспорту є моделювання транспортної мережі міста, що є складним оптимізаційним завданням.