У цій нормативній дисципліні об'єднуються два поняття: земля й економіка. Земля - це безпосередньо фізичне тіло, екосистема, засіб праці. Тоді як економіка відображає всі фінансові сторони земельних відносин: оренда, земельний податок, вартість, ціна й т.д.

Спочатку курсу насамперед роздивляються суть, особливості і функції таких понять як «економіка землеволодіння», «економіка землевпорядкування» та «економіка землекористування». Стосовно першого поняття йде роз’яснення впливу земельної політики, земельних реформ та формування законодавчих і методичних актів. Далі розкривається економічна суть землевпорядкування, яка включає облік форм власності на земельні ділянки; формування діяльності державної податкової, фінансово-кредитної та інвестиційної політики; дозвіл суб’єктів виконання оцінки землі; розрахунок земельної ренти в сільському господарстві, населеному пункті та несільськогосподарських областях.

Закріплення курсу здійснюється матеріалом розділу «економіка землекористування», де на прикладах окремих земельних ділянок різних категорій землі виявляється взаємозв’язок між трудовими, земельними та матеріально-фінансовими ресурсами; виробляються навики розрахунку земельного податку та орендних платежів в залежності від суб’єкта й об’єкта; роздивляються пільгові категорії юридичних та фізичних осіб по виплаті земельного податку та порядок застосування індексації платежів.