Актуальність питань низького рівня фінансової грамотності населення особливо зросла в останні десятиліття, коли значно загострилися проблеми непосильного особистого боргового навантаження, відсутності заощаджень, нездатності вживати ефективних заходів, спрямованих на захист власного добробуту тощо.

Саме тому пріоритетним стає формування знань про фінанси у повсякденному житті родини, місцевої громади, українського суспільства та розвиток ключових підприємницьких та фінансових компетентностей. Розвиток фінансової та економічної грамотності, дотримання правових норм у фінансовому житті, правильне фінансове планування – це ключ до досягнення фінансової безпеки.

Хоча питання фінансової грамотності наскрізною змістовою лінією проходять через всі навчальні програми для закладів загальної середньої освіти та вищої школи, забезпечення якісної фінансово-економічної освіти можливе лише за допомогою профільного курсу. Курс «Основи прийняття фінансових рішень» у повному обсязі сприятиме реалізації цієї компетентності, зазначеної у новому Законі України «Про освіту».