Здатність сприймати, опрацьовувати, зберігати, примножувати знання, породжувати нові та обмінюватися знаннями – одна з фундаментальних особливостей людської особистості, що є основою розвитку та прогресу людства. В даному курсі розглядаються методи, моделі, процедури й функції, які дозволяють виокремлювати знання з спостережень за навколишнім світом шляхом узагальнень та класифікації. В першому наближенні нейромережеві методи обробки інформації – це сукупність методів та алгоритмів, що дозволяють імітувати розумову діяльність мозку людини на основі моделювання його структури і функцій.

В даній дисципліні послідовно розглянуті кілька архітектур нейронних мереж та методів їх навчання, об’єднаних спільною ідеєю узагальнення та обробки інформації, а також використання її для прийняття рішень і управління великими системами, зокрема складними програмними комплексами. Розглядаються нейронні мережі прямого та зустрічного поширення, класифікуючі та автоасоціативні мережі, методи самоорганізації моделей, а також мережі глибокого навчання та методи їх застосування.

Особлива увага приділяється використанню перелічених методів та моделей навчання систем для вирішення типових задач діяльності науковців з комп’ютерних наук у різних можливих об’єктах діяльності.