Мета, завдання та результати курсу

Професійна діяльність гірничого інженера спеціальності 184 Гірництво безпосередньо пов’язана з проектуванням і виконанням буропідривних робіт. Вибіркова дисципліна «Цифрові технології при руйнуванні геоматеріалів вибухом» доповнює первинні знання про функціональні взаємодії системи гірничого підприємства в залежності від умов залягання та способу видобування геоматеріалів.

Мета курсу полягає у формуванні умінь і компетенцій для забезпечення сучасного розуміння процесу руйнування геоматеріалів вибухом, надання майбутнім фахівцям інженерно-технічних знань і практичних умінь з цифрового моделювання вибухових робіт на гірничих підприємствах.

Реалізація мети вимагає трансформації програмних результатів навчання в дисциплінарні та адекватний відбір змісту навчальної дисципліни за цим критерієм.

Завдання курсу:

1. Сформувати у здобувачів вищої освіти цілісну картину про механізми руйнування геоматеріалів під дією вибуху;

2. Ознайомити з загальними відомостями про вибухові речовини, методи оцінки їх підривних властивостей, різноманіттям промислових вибухівок, способами та засобами висадження зарядів, дією вибуху в геоматеріалі, параметрами буропідривних робіт у підземних виробах і при видобуванні геоматеріалів;

3. Формувати у студентів дослідницькі уміння, досвід роботи з навчальною та науковою літературою, довідковими і періодичними виданнями, розрахунковими модулями та програмними продуктами й іншими джерелами інформації;

4. Навчити здобувачів вищої освіти виконувати практичне застосування цифрових технологій з моделювання процесу руйнування геоматеріалів вибухом.

Результати курсу

1. Обирати та використовувати промислові вибухові матеріали для конкретних умов використання;

2. Розраховувати параметри буропідривних робіт у підземних виробах і при видобуванні геоматеріалів;

3. Моделювати руйнування геоматеріалів вибухом, аналізувати результати досліджень, обґрунтовувати інженерні рішення.