1.    Анотація до курсу

Відходи виробництва – окремі компоненти сировини чи ті, що не використовуються в технологічних процесах виробництва речовини, теплової енергії чи електрики та які не підлягають переробці в даній сфері. Відходи одного виробництва можуть бути використанні для потреб іншого.

Способи добування та технології вилучення цінних компонентів із відходів – всі можливі технології отримання мінеральної сировини (зокрема кольорових, рідкісних і навіть дорогоцінних металів) та відновлення екологічного стану навколишнього середовища на прилеглій території. Ефективне використання відходів можливо лише при кваліфікованому підході до їх дослідження, вибору технології переробки, визначення раціональних параметрів повного циклу утилізації.

 

 

2.               Мета та завдання курсу

Мета дисципліни – полягає в формуванні компетентностей розуміння і опанування основами ефективного і раціонального використання технологій вилучення цінної мінеральної сировини з відходів виробництва із урахуванням економіко-екологічних і соціальних оцінок місць їх розташування та утворення.

Реалізація мети вимагає трансформації програмних результатів навчання в дисциплінарні та адекватний відбір змісту навчальної дисципліни за цим критерієм.

 

Завдання курсу:

-       ознайомити здобувачів вищої освіти з питаннями пов’язаними із накопиченням відходів промисловості – їх кількості, якісного складу, місць розташування, перспективи використання для народного господарства і екологічний вплив навколишнє середовище;

-       розглянути класифікацію промислових відходів, що представлені відходами різних галузей промисловості;

-       вивчити основні принципи при перспективному комплексному підході розробки та утилізації промислових відходів;

навчити здобувачів вищої освіти виконувати практичне застосування технологій вилучення цінних компонентів із утворень, що представленні відходами виробництва.