Відповідно до нормативних визначень проектування територій повинне ґрунтуватися на законах України, які мають основне значення для містобудування, і регіональних програмах щодо вирішення найважливіших соціальних, екологічних та економічних проблем. Основою проектування, планування і забудови територій повинна бути попередньо розроблювана концепція їх соціально-економічного розвитку, яка забезпечить реалізацію прав і свобод населення відповідно до Конституції України. Для забезпечення територіальних умов розвитку міст на довгострокову перспективу, а також розміщення і будівництва споруд, пов'язаних з функціонуванням міського господарства, треба на прилеглих до міста територіях виділяти приміські зони багатофункціонального призначення. У їхньому складі треба виділяти території зелених зон міст, призначених для організації відпочинку населення, поліпшення мікроклімату, стану атмосферного повітря і санітарно-гігієнічних умов. Приміську зону слід проектувати одночасно з генеральним планом міста як єдиний господарський і планувальний комплекс з розробкою пропозицій, спрямованих на економічний і соціально-культурний її розвиток і структурно-територіальну організацію.

Для забезпечення необхідних функціональних зв'язків місць розселення з місцями прикладення праці й відпочинку, установами культурно-побутового обслуговування, а також для зниження витрат часу на пересування населення слід формувати відносно стійкий трудовий баланс проживаючих і працюючих у межах основних структурно-планувальних елементів міста (планувальних районів, зон).

Для досягнення високого соціально-економічного ефекту формування планувальної структури треба прагнути до компактного розвитку його плану, що досягається підвищенням інтенсивності використання території під основні функції. При цьому треба враховувати неоднорідність функціонально-планувальних якостей територій, які значною мірою визначаються різною інтенсивністю їх освоєння і неоднаковими умовами транспортної доступності.

 

Мета дисципліни – формування компетентностей щодо сучасних способів, методів, форм проєктування територій, об'єктів інфраструктури і міського господарства, з урахуванням діючого законодавства та нормативної бази.

Завдання курсу навчити здобувачів:

-                   розбиратися в чинному законодавстві та нормативних документах з планування та забудови територій в частині архітектури та будівництва;

-                   приймати обґрунтовані проєктні рішення при проєктуванні територій, об'єктів інфраструктури і міського господарства;

-                   оцінювати відповідність проєктів планування, забудови та іншого використання територій чинному законодавству та нормативній базі.