Сьогоденні виклики з автоматизації, інтелектуалізації та цифровізації технологічних процесів виробництв різного спрямування та форм власності вимагають постійного пошуку шляхів із оптимізації й удосконалення за рахунок впровадження сучасних інформаційних технологій. Однією із найбільш прогресивних інфокомунікаційних технологій, яка дозволяє реалізувати комплексне програмно-технічне переоснащення виробництв з метою покращення їх довгострокової стійкості та конкурентоспроможності, є Інтернет речей (IoT). Концепція IoT перетворює звичні для нас об’єкти фізичного світу в Smart-речі та дозволяє інтегрувати їх в єдину інфокомунікаційну мережу, що робить можливим вирішення задач віддаленого моніторингу й керування різноманітними об’єктами, процесами і явищами. Курс «Створення Інтернету речей» покликаний до формування у студентів знань і вмінь із розуміння та кваліфікованого застосування в практичній діяльності теоретико-прикладних засад функціонування комплексних програмно-апаратних рішень на фізичному, мережевому та програмному рівнях, що робить фахівця в галузі інформаційних технологій більш конкурентним на ринку праці. 

Даний курс побудовано з урахуванням інтеграції основних досягнень у галузі сенсорних, мікропроцесорних, мережевих, кібербезпекових та програмних технологій до обґрунтування оптимальних рішень із побудови систем і мереж Інтернету речей. Під час вивчення даного курсу передбачено теоретичні та практичні компоненти з освоєння наступних змістовних розділів: типова архітектура і сценарії функціонування IoT мереж; бездротові сенсорні технології; мережеві протоколу обміну даними; основні механізми кібербезпеки IoT систем; інтелектуальні алгоритми трансформації даних; методи і моделі спряження апаратних і програмних засобів під час побудови IoT систем і мереж; перспективні тренди розвитку засобів цифровізації виробництв.

Значна увага курсу приділена практичній складовій, яка дозволяє отримати навички проєктування, комп’ютерного моделювання й тестування IoT систем і мереж різного рівня складності та функціонального призначення.