Сучасні тенденції з підвищення ефективності виробничих підприємств у розрізі вдосконалення та оптимізації технологічних і бізнес процесів обумовлюють необхідність інтеграції обчислювальних алгоритмів до ланки низького рівня трансформації вимірювальних даних. Така тенденція може бути реалізована шляхом розробки і впровадження спеціалізованих мікропроцесорних, мікроконтролерних і мікрокомп’ютерних пристроїв і систем. Заявлений підхід дозволяє підвищити складові інформатизації та автоматизації під час ведення проєктих та науково-дослідних робіт, а також протікання сталих технологічних і бізнес процесів.

Курс «Програмування спеціалізованих мікроконтролерів» побудовано з обліком сьогоденних апробованих світових досягнень у галузі програмно-апаратних рішень мікроконтролерної техніки та дотичних із нею. Під час вивчення даного курсу передбачено теоретичні та практичні компоненти з освоєння наступних змістовних розділів: апаратні засоби побудови мікроконтролерних пристроїв і систем; техніки програмування мікроконтролерних пристроїв і систем; сценарії тестування програмних компонент спеціалізованих мікроконтролерів; методи розширення функціональних можливостей класичних мікроконтролерних пристроїв і систем; методи і моделі узгодження апаратних і програмних компонент під час створення мікроконтролерних систем; перспективні тренди розвитку засобів мікрокомп’ютерних і мікропроцесорних технологій. Отримані знання та практичні навички в галузі мікроконтролерної техніки позитивно впливають на потенційну сферу майбутнього працевлаштування випускників вищезазначеної спеціальності шляхом розширення і поглиблення базових (визначених відповідним стандартом) освітніх компонент і відповідних їм результатів навчання.

Значна увага курсу приділена практичній складовій, яка дозволяє отримати навички розробки і дослідження, зокрема методами комп’ютерного й імітаційного моделювання, прикладних мікроконтролерних пристроїв і систем різного рівня складності та функціонального призначення.