Ринок вносить в економіку високу непередбачуваність, скорочує життєвий цикл знань. Ця проблема стає вельми актуальною для персоналу підприємств, а особливо для працівників системи управління. Сьогодні вони змушені опановувати принципово нові методи швидкої діагностики унікальних критичних ситуацій і виходу з них. Зміни у професійно-кваліфікаційній структурі персоналу набувають перманентного характеру, його освітньо-фаховий потенціал перетворюється на один з найважливіших ресурсів забезпечення життєдіяльності сучасного підприємства. Ефективність управління цим потенціалом залежить від професійної компетентності управлінського персоналу, її раціонального розвитку та використання.

“Формування і розвиток професійної компетентності персоналу” (далі: ФРПКП) є науково-практичною дисципліною. Її предметом є діагностика професійної компетентності управлінського персоналу і визначення резервів її розвитку.

Використання технологій формування та розвитку професійної компетентності працівника системи управління забезпечить йому конкурентоспроможність на ринку праці, а організації, яка надасть йому робоче місце надійність функціонування і розвитку.