Вимірювання – це знаходження значення фізичних величин за допомогою експерименту з застосуванням спеціальних технічних засобів. Будь-яке виробництво супроводжується численними і різноманітними вимірюваннями, без яких неможливо точно і об’єктивно контролювати хід технологічного процесу. Оцінка технічного стану електрообладнання і надійність та безперебійність його роботи в значній мірі пов’язані з впровадженням ефективних методів діагностики та контролю за параметрами технологічного процесу, що надає можливість не тільки відобразити загальний стан об’єкту і виявити причини та місце пошкоджень, але й запобігти виникненню аварій.

Мета дисципліни – ознайомлення з сучасними засобами вимірювання, контролю та діагностики в енергетиці, формування компетентностей щодо їх застосування для реєстрації параметрів технологічних процесів.

Результати навчання:

−     Знати і розуміти теоретичні основи метрології та електричних вимірювань, мати навички здійснення відповідних вимірювань і використання пристроїв для вирішення професійних завдань в енергетиці;

−     Вміти самостійно вчитися, опановувати нові знання і вдосконалювати навички роботи з сучасним обладнанням, вимірювальною технікою для контролю та діагностики в енергетиці;

−     Визначати заходи по забезпеченню стійкості функціонування основних складових енергетичної системи країни за умов дотримання її обороноздатності.