Анотація до курсу 

Ґрунт, є досить малопотужним утворенням на поверхні літосфери, проте виконує багато важливих функцій для людей та біосфери. Він є джерелом поживних речовин та води для сільськогосподарських рослин, місцем, де відбувається багато важливих біологічних процесів, зокрема розклад рослинних і тваринних решток. Ґрунти впливають на якість повітря та стан поверхневих вод через взаємодію з атмосферою та гідросферою.

При загальному дефіциті земельних ресурсів, через хронічні помилки в управлінні процесами виробництва сільськогосподарської продукції, площі деградованих внаслідок ерозії, засолення і заболочування земель сільськогосподарського призначення зростають зі швидкістю приблизно 10 млн га за рік. В Україні неякісне керування сільськогосподарським виробництвом привело до того, що кожний рік внаслідок ерозії кількість еродованих земель в Україні збільшується на 80-90 тис гектарів.

Щоб забезпечити якісне управління процесами експлуатації земельних ресурсів необхідні нові інструменти для оцінки його ефективності. А тому вкрай необхідне точне визначення поняття «якість ґрунту» та розробка системи критеріїв, які його визначають.

Контроль стану земної поверхні включає не лише виробничі функції ґрунту, а й екологічні та соціальні складові, є ефективним інструментом оцінювання якості управлінських процедур і охоплює всі сторони процесу вивчення ґрунтового покриву, оцінки ступеню деградації ґрунту, організації систем моніторингу та технічного забезпечення спостережень. 

Мета дисципліни полягає у формуванні системних знань, вмінь та практичних навичок, спрямованих на опанування екологічної оцінки якості ґрунтів з використанням сучасних методів лабораторного контролю для прогнозу якісного стану фізико-хімічних, біологічних показників в практиці ефективного землекористування.