Анотація до курсу 

Розвиток промисловості, зокрема гірничорудної, металургійної, хімічної зумовила погіршення стану довкілля. Основними джерелами антропогенного забруднення є підприємства з видобутку і первинної переробки енергетичних та мінеральних ресурсів, виробники енергії; усі промислові об’єкти (в першу чергу металургійні, хімічні, нафтопереробні, цементні, целюлозно-паперові), агропромисловий комплекс, транспорт. Вони забруднюють навколишнє середовище сотнями токсичних речовин, та шкідливими фізичними полями, шумами, вібраціями, теплом тощо.

Тому сучасний стан економіки та промислового комплексу, стрімкий розвиток суспільства, підвищення рівня технологій вимагає запровадження нових та ефективних природоохоронних технологій. Особливого значення набувають пріоритети щодо прийняття управлінських рішень стосовно впровадження запобіжних та екологобезпечних технологій, стратегій відновлення порушених об’єктів довкілля до стану первинних екосистем. В рамках дисципліни детально аналізуються інноваційні технології сухого та мокрого пиловловлювання для контролю газопилових викидів в атмосферу, технології кондиціонування та очищення природних та стічних вод в системах раціонального використання водних ресурсів, технології Пост-майнінгу та Синхромайнінгу як нових концепцій життєвого циклу та стійкого розвитку гірничо-промислових територій і підприємств.

Мета дисципліни полягає у формуванні системних знань, вмінь та практичних навичок, спрямованих на використання сучасних технологій захисту навколишнього середовища в умах підприємств гірничо-металургійного комплексу.