Дисципліна «Молекулярна біологія» є однією з фундаментальних загальноосвітніх дисциплін, що складають теоретичну основу підготовки майбутнього фахівця біолога. Курс направлений на  розуміння молекулярних механізмів збереження, передачі і реалізації генетичної інформації, вивчення методів молекулярної біології (ПЛР, методи клонування та секвенування ДНК, створення геномних бібліотек тощо), розуміння досягнень та перспектив розвитку молекулярної біології як основи для формування необхідних компетенцій.

Під час навчання студенти вивчають молекулярну організацію геному, принципи структурної організації білків і нуклеїнових кислот, молекулярні механізми транскрипції, процесингу РНК, білкового синтезу, реплікації, репарації та рекомбінації ДНК, а також механізми регуляції експресії генів. Описано. Курс також включає напрямки використання молекулярно-генетичних технологій в практиці медико-біологічних досліджень.

Дисципліна дозволяє студентам отримати глибоке розуміння процесів, які лежать в основі життя, і підготуватися до подальших досліджень у галузі біології та біохімії. Вивчення молекулярної біології надає студентам інструменти для розв'язання складних питань, пов'язаних з генетикою, клітинною біологією, біохімією та багатьма іншими аспектами біологічних наук.