Освітня компонента «Управління діяльністю організації в міжнародному бізнес-середовищі» належить до переліку варіативних навчальних дисциплін, що пропонуються в рамках циклу фахової підготовки здобувачів третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти зі спеціальності 073 «Менеджмент» на другому році навчання.

Зміст дисципліни «Управління діяльністю організації в міжнародному бізнес-середовищі» демонструє особливості управління підприємствами при здійсненні міжнародної діяльності та підвищення цінності й значення  зовнішньоекономічної  діяльності  організації.  

Нині  існує необхідність  пристосування вітчизняних підприємств до розвитку в умовах глобалізації та входження  України  у  світовий  економічний  простір. Адже українські підприємства знаходяться під  «тиском»  низки  факторів, що з  одного  боку дають  чималі  перспективи  та  можливості,  а  з  іншого - викликають  нові загрози  та  ризики. Тому організації стають перед необхідністю адаптації своєї діяльності до умов співпраці та партнерства із закордонними контрагентами. Динаміка позитивного розвитку органіації в міжнародному бізнес-середовищі значною мірою досягається завдяки впровадженню ефективних управлінських рішень і залежить від рівня досконалості процесів, що пов'язані із зовнішньоекономічною діяльністю.

Вивчення дисципліни дозволить аспірантам застосовувати отримані знання та вміння ефективно й творчо як при проведенні дисертаційного дослідження  так і в професійних ситуаціях, тому що важливим для організацій стає не просто реагувати на виникаючі проблеми та пристосовуватися до мінливих умов середовища, але й забезпечувати ефективність кінцевих результатів зовнішньоекономічної діяльності. В сучасних кризових умовах російської агресії розширення експорту є своєрідною «подушкою безпеки» для українських підприємств.