Сучасна промисловість характеризується значними обсягами виробництва і великими витратами на ремонт, обслуговування, зберігання і транспортування обладнання.

В той же час існуючі підходи до ведення бізнесу припускають чіткий облік і контроль витрачання і економії природних, матеріальних і фінансових ресурсів із застосуванням сучасних методів кількісного аналізу, теорії прийняття рішень, з широким використанням відповідного програмного забезпечення.

Розвиток автомобільного транспорту в ринкових умовах має свої галузеві особливості, які тягнуть економічні, технічні, соціальні та управлінські наслідки і вимагають від учасників виробничого процесу відповідних і своєчасних дій.

Для прийняття планових і управлінських рішень пропонується розглядати всю сукупність можливих (часто альтернативних) варіантів, що стає можливим на основі застосування сучасних математичних методів аналізу.

Із проходженням курсу студент опановує навички загальнокультурної діяльності (науковим світоглядом, логікою, принципами та методами роботи з інформацією) і професійними компетентностями (готовністю до застосування різних автотранспортних засобів, реалізації технологічних процесів, пов'язаних з виробництвом, експлуатацією та ремонтом автотранспорту, застосування в цій діяльності інноваційних технологій, здатністю до професійної рефлексії та кар'єрного зросту).