В практичній геології і маркшейдерській справі широко застосовуються графічні методи розв¢язування різноманітних практичних задач. В основі всіх способів зображень і побудов лежить метод проекцій. 

   Найбільше застосування одержав метод ортогонального проекціювання на одну площину, який носить назву – проекції з числовими відмітками. Для побудови об¢ємних наочних зображень складних геологічних структур і комплексів гірничих виробок застосовують, крім того, аксонометричні і афінні проекції, засновані на використанні паралельних проектуючих променів. Для одночасного зображення структурних і якісних показників покладів гірничого масиву інколи доцільно користуватися циклографічними проекціями. При вирішенні задач, пов’язаних з визначенням кутових величин (знаходження елементів залягання, визначення дійсних кутів між напрямками і площинами і ін.) зручно користуватись лінійними та стереографічними проекціями, які відносять до типу центральних.

Всі ці види проекціювання,  особливості побудови різних предметів в цих проекціях, та можливості іх використання в гірничій геометрії і маркшейдерії ­будуть розглянуті в межах цього курсу.