Мета викладання дисципліни. Перспектива розвитку автомобільного транспорту передбачає подальше зростання вантажообігу, кількості та якості росту автопарку, подальше покращення використання автомобілів, підвищення міжремонтних пробігів, а також підвищення культури експлуатації автомобілів. Важливішою з проблем є вдосконалення технологічних процесів на автомобільному транспорті, метою яких є підвищення ефективності технічної експлуатації автомобілів.

Рішення цієї проблеми можливо тільки при умовах повного розуміння фахівцями технологічних процесів, які відбуваються в АТП та на СТО, а також у творчому використанні накопиченого досвіду науки і техніки в цієї області експлуатації автомобілів.

У зв'язку із сказаним, метою викладання дисципліни постає формування у студентів фундаментальних знань, практичних навичок і відповідних компетенцій по моделюванню, проектуванню та організації технологічних процеси виробництва й ремонту об’єктів автомобільного транспорту як базових основ ефективної технічної експлуатації автомобілів в сучасних умовах.