Виробничі процеси при виконанні підводних видобувних і будівельних робіт тісно пов’язані з взаємодією виконавчих органів спеціалізованих машин з масивом гірської маси як осадового так і магматичного походження. Такі виробничі процеси зазвичай реалізують на глибинах до 50 м, але сучасне виробництво також дозволяє виконання спеціалізованих робіт на глибинах до 6000 м. Для таких виробничих процесів застосовують плавучі механічні снаряди, землесосні снаряди загального й спеціального призначення, комплекси для гідравлічної переробки корисних копалин, обладнання для глибоководних будівельних робіт, видобутку й транспортування корисних копалин, устаткування для свердловинного видобутку мінералів.

У межах курсу будуть вивчатись загальна класифікація виробничих машин для підводних видобувних і будівельних робіт, галузі їх раціонального застосування, їх конструкція та складові частини та механізми, основи розрахунку їх головних параметрів та характеристик, будуть наведені відомості з обрання, обґрунтування і вибору раціональної сукупності механічного устаткування для реалізації відомих виробничих процесів які зазвичай реалізують в підводних умовах сучасного виробництва.

Лабораторні роботи за курсом з використанням реальних зразків виробничих машин та їх елементів дадуть змогу поглибити отримані теоретичні знання та трансформувати їх у практичні навички розуміння конструкції спеціалізованих машин з прив’язкою до зовнішніх умов їх використання. Розрахунки раціональних параметрів машин, моделювання їх окремих вузлів будуть виконуватись з використанням спеціалізованого ліцензійного програмного забезпечення.