Виробничі процеси при виконанні підводних видобувних і будівельних робіт тісно пов’язані з взаємодією виконавчих органів спеціалізованих машин з масивом гірської маси як осадового так і магматичного походження. Такі виробничі процеси зазвичай реалізують на глибинах до 50 м, але сучасне виробництво також дозволяє виконання спеціалізованих робіт на глибинах до 6000 м. Для таких виробничих процесів застосовують плавучі механічні снаряди, землесосні снаряди загального й спеціального призначення, комплекси для гідравлічної переробки корисних копалин, обладнання для глибоководних будівельних робіт, видобутку й транспортування корисних копалин, устаткування для свердловинного видобутку мінералів.

У межах курсу у результаті аналізу історії розвитку техніки в цілому, на прикладах окремих виробничих систем, обгрунтовано існування обєктивних законів будови і розвитку виробничих систем.

         Розглянуті закони техніки і етапи її розвитку, основні поняття і позначення теорії виробничих систем; систематика потреб людини і їх ієрархія; система перетворень, її елементи і модель, виробничий процес система, класифікація, властивості, етапи створення і використання виробничих систем, закономірності еволюції.